5651 sayılı kanun nedir?

5651 sayılı kanun nedir?

Kanun maddesi internet erişiminin kontrol altına alınmasını amaçlamaktadır. İnternet üzerinden işlenen bilişim suçlarının önüne geçilmesi, suç unsuru içeren herhangi bir olay sonrasında suçlu ya da sorumluların tespit edilmesi hedeflenmiştir. İşlenen suçun mahiyetine göre uyarı, para, hapis cezası, kapatma veya yayından kaldırma gibi yaptırımlar uygulanmaktadır.

5651 sayılı kanun ile birlikte internet hizmeti sunan işletmeler de bu konuda çözüm arayışına girerek, kanuna uyumlu hale gelebilmek adına araştırmalar yapmaktadırlar. Bulutspot, işletmelerin bu arayışlarına en iyi şekilde cevap verebilmek için gerekli tüm çalışmaları yapmış ve ilgili kanunun gerekleri yerine getirilirken işletmelere ne gibi yararlar sağlanabileceği düşüncesi ile programını geliştirmiş durumdadır.

Uyarı : 5651 sayılı kanun maddesi öneri niteliği taşımamaktadır. İlgili kanun maddesinin gereklerinin yerine getirilmesi zorunlu kılınmıştır.

Continue reading 5651 sayılı kanun nedir?

Proje 3: 1km Açık alanda hotspot

Yayın yapılacak Alan 1km açık alan
Yayın dağıtılacak nokta —-
Yayın yapılacak yayın türü 1 KM alanda yayın dağıtımı
Internet Hızı ADSL 4mbit
Kullanıcı Sayısı 30
Yayın Tipi Hotspot – Şifreli

Continue reading Proje 3: 1km Açık alanda hotspot

Proje 2: 10 katlı bina hotspot

Yayın yapılacak Alan Genişlik: 120m2
Yayın dağıtılacak nokta Bina önü ve Bina arkası
Yayın yapılacak yayın türü 10 katlı bina
Internet Hızı ADSL 4mbit
Kullanıcı Sayısı 30
Yayın Tipi Hotspot – Şifreli

Continue reading Proje 2: 10 katlı bina hotspot

Proje 1: Site içi hotspot

Yayın yapılacak Alan Genişlik: 100m2
Uzunluk: 1000m2
Yayın dağıtılacak nokta Merkez bina (site girişinde)
Yayın yapılacak yayın türü 30 villalı site
Internet Hızı ADSL 4mbit
Kullanıcı Sayısı 30
Yayın Tipi Hotspot – Şifreli

Continue reading Proje 1: Site içi hotspot

Wireless 5: Örnek Hotspot kurulumu

Hotspot nedir?

İngilizce bir sözcük olan ‘Hot-spot’, kablosuz hızlı internet bağlantısının yapılabildiği belirli bir coğrafi alana veya bölgeye verilen bir terimdir. Hot-spot’lar havaalanı, kafe, restaurant vb. kapalı alanlar veya kampüs alanlarında kullanılabilir. Hotspot sistemlerine şifresiz olarak bağlanabilirsiniz internette gezinmek istediğinizde size kullanıcı adı ve şifre soran bir sayfaya yönlendirecektir bu şekilde hizmet sağlayıcdan temin ederek kullanabilirsiniz. Bu uygulama en iyi örnek TTnet’in sağlamış olduğu wireless hizmeti olacaktır.

Continue reading Wireless 5: Örnek Hotspot kurulumu

Wireless 4: Hotspot nedir?

Hotspot Nedir?

Hotspotlar halka açık yerlerde kablosuz internet/ağ hizmetlerinin sağlandığı yerel alanlardır. Hotspotlar bina içleri, kampüs alanları, kurumsal kuruluş kullanım alanları ile sınırlı alanlar için geçerlidir. Mobil bilgisayar kullanıcıları tarafından ziyaret edilen tüm alanlar Hotspot uygulama alanları olarak görülebilir.

Continue reading Wireless 4: Hotspot nedir?

MikroTik RouterBoard Şifre Resetleme (Password Recovery)

Donanım RouterBOARD olduğu durumlarda RouterOS şifresi sadece router yeniden yüklenerek ya da reset jumper’ı (ya da jumper çukuru) kullanılarak sıfırlanabilir. RouterBOARD’lar için sadece jumper’ı kapatın ve board’u konfigürasyon temizlenene kadar boot edin. Bazı RouterBOARD’larda jumber yoktur fakat jumper çukuru bulunur -sadece deliğe metal bir obje ile kısa devre yapınız ve board’u boot edin.

Wireless 3: 2 Noktayı Wireless ile bağlayalım(P2P)

ireless 1 ve Wireless 2 yazılarımızdan sonra artık uygulamalarımıza geçmenin zamanı geldi. Bu yazımızda 2 noktayı yani point-to-point (P2P) bağlantı konusunda bir örnek yapacağız.

Örneğimiz için 2 adet routerboard, 2 adet wireless kart ve bunlara bağlanabilmek için 2 adet PIGTAIL kullanacağız. Routerboard olarak RB600A ve RB411 serilerini, radio kart olarak RB52H donanımlarını kullanacağız. Bu donanımları www.wireless-turkiye.com adresinden temin edebilirsiniz.

Çalışmaya başlamadan önce yapımızdan kısaca bahsedelim. Bu yazımızı iyi kavrayabilmek için standart TCP/IP bilgisine ve network yapılandırmasına hakim olmanız önerilir.

P2p Genel Görünüm

P2p Genel Görünüm

Continue reading Wireless 3: 2 Noktayı Wireless ile bağlayalım(P2P)

Wireless 2: Mikrotik donanımlarını tanıyalım

Tekrar Merhaba, Wireless konularına geçmeden önce ilk olarak mikrotik firmasının üretmiş olduğu donanımları tanımamız gerekiyor. Bu yazımızda donanımlar hakkında bilgi sahibi olacak ve sonraki uygulamalarda hangi donanımları neden kullandığımıza dair soruları kafamızdan atmış olacağız.

İlk olarak wireless nedir? nasıl çalışır sorularınız için http://www.mikrotik.com.tr/wireless-giris/ adresimizi incelemenizi öneririm. Bu sayfamızda wireless teknolojisi hakkında kısa bilgi bulabilir ve konuya daha hakim olarak devam edebilirsiniz.

Öncelikle Wireless bağlantı şekillerinden bahsedelim.

Continue reading Wireless 2: Mikrotik donanımlarını tanıyalım

Wireless 1: Mikrotik ile Wireless’a giriş.

Uzun bir aradan sonra Mikrotik’in en güzel özelliklerinden biri hakkında bilgi vermeye devam edeceğiz.

Bildiğiniz üzere özellikle notebook kullanımının artmasından sonra wireless yani kablosuz network kullanımlarıda oldukça yaygınlaşmış durumda. Peki wireless network sadece evinizde kablosuz bağlantı için mi kullanılıyor sizce? Hayır tabiki!

Mikrotik hakkında yazılarımızı hatırlarsanız mikrotik’in çıkış nedeni Wireless iletişimde için yazılım ve donanım hizmetleri sunmak olduğunu bilirsiniz. Mikrotik’in wireless iletişim konusunda çok ciddi imkanlar sunduğu ve çok genişmiş özellikleri içinde barındırdığına geçmeden önce Wireless konusunun temellerine kısaca göz atmak gerekiyor.

Örnek Wireles Kullanımı

Örnek Wireles Kullanımı

Continue reading Wireless 1: Mikrotik ile Wireless’a giriş.

Uygulama 2: Datacenter için Trafik Limitleme(Qos, Bandwidth Shaping)

Bu uygulamadaki amacımız datacenter veya sistem odamız içerisinde bulunan müşterilerimize veya kendimize ait sunucu veya tek bir sunucu içerisindeki web sitelerinin(IP leri birbirinden bağımsız olmalı) trafiklerini izlemek, limitlemek ve bunlara ait grafikleri yaratarak geçmişe dair kayıt tutmaktır.

Örnek uygulamada X Hosting firmasının sahibi olduğumuzu düşünüyor. Mars Telekom Datacenter’ı bünyesinden hizmet alarak servis sağladığımızı düşünüyoruz. (Mars Telekom’a torpil geçiyoruz)

Genel Topoloji

Genel Topoloji

Bu modelde örnek olarak sadece 2 adet web serveriniz üzerindeki 7 ip adresine limit uygulayacağız. Örnek modeli kendi sisteminize aynı şekilde uygulayabilirsiniz.

Continue reading Uygulama 2: Datacenter için Trafik Limitleme(Qos, Bandwidth Shaping)

Web Proxy ile İçerik Filtreleme ve Erişimleri Kaydetme

Web Proxy, Mikrotik‘in işlevsel özelliklerinden biridir. Reverse Proxy olarak kullanılabilir olması, firewall üzerinden Transparan olarak çalışarak kullanıcılara herhangi bir işlem gerektirmeden trafikleri yönetmesi ve oldukça rahat yönetilebilen içerik filtreleme özellikleri sayesinde ofis ve internet cafelerin kullanımında ciddi rahatlıklar sağlayabilir. Hatta bu konuda Web Server Load Balancing gibi işlemleride aynı uygulamadan yapabilmektesiniz.

Özellikle yeni çıkan Bilişim suçları ile mücadele konusundaki yürütmeliklerde toplu internet kullanımı sağlayan(ücretli ücretsiz) (örnek olarak: şirketinizin ofisi, internet cafeler, wireless erişim veren cafeler, hoteller ve benzeri noktalar) firmaların tüm kullanıcılarının erişimlerini kaydetmesi yasal olarak zorunluluk olduğundan bu sistem sayesinde çok cüzzi ücretlere bu özelliği Mikrotik sayesinde kullanabilirsiniz.

Profesyonel Log ve kayıt sistemi konusunda diğer makalelerimizi inceleyebilirsiniz. Bu dökümanda sadece Web Proxy konusunda bilgi vereceğiz.

Continue reading Web Proxy ile İçerik Filtreleme ve Erişimleri Kaydetme

Mikrotik Firewall’a Giriş

Mikrotik RouterOS Firewall Nedir?

Firewall cihazımız üzerinden geçen tüm paketleri izleyerek bu paketlere vereceğimiz parametrelere göre işlem yapmak üzere kurgulanmış bir uygulamadır.

Bu uygulama tüm işlemlerini 3 ana tablo altında toplamaktadır.

INPUT: Yani sadece router’ımıza giren paketler.
OUTPUT: Yani sadece router’ımızdan dışarı çıkan paketler.
FORWARD: Router’ımız üzerinden geçerek bir başka ip adresine giden paketler.(routing-nat)

Mikrotik Linux tabanlı bir sistem olduğundan Linux Kerneli üzerindeki IPTABLES sistemi ile birebir aynı mantığa sahiptir. Fakat kullanım açısından ciddi kolaylıklar sağlayarak çok daha rahat yönetim imkanı sunmaktadır.

Winbox Uzerinde Firewall Ekrani

Winbox Uzerinde Firewall Ekrani

Firewall özellikleri ile pek çok parametre sayesinde bize 120 den fazla seçenek ile filtreleme ve uygulama yapmamıza olanak tanır.

Continue reading Mikrotik Firewall’a Giriş

MikroTik Yedekleme ve Geri Yükleme (Backup and Restore)

MikroTik yazılımızın yedekleme ve geri yükleme işlemini winbox ve terminal üzerinden olmakla beraber iki şekilde yapabiliriz.

Winbox Üzerinden Yedekleme ve Geri Yükleme

· Winbox üzerinden Yedekleme (Backup)

Winbox yazılımı ile MikroTik cihazına bağlandıktan sonra “Files” menüsüne girerek yedekleme ve geri yükleme işlemlerinizi yapabilirsiniz. Continue reading MikroTik Yedekleme ve Geri Yükleme (Backup and Restore)

Mikrotik RouterOS version yükseltme (upgrade)

Yükseltme İşlemleri

  • İlk adım olarak http://www.mikrotik.com adresine girerek “download” bölümünden mevcut mikrotik yazılımınızın gerekli güncelleme paketi çekmeniz gerekmektedir. Mikrotik yazılımı bir server kurulu ise Intel/AMD PC menüsü altından gerekli yükseltme paketini çekebilirsiniz.

  • Download ekranında All packages, dosyasını çekerek mikrotik RouterOS güncelleye bilirsiniz.

Yüklemiş olduğunuz güncelleme dosyasını mikrotik kurulu olan sunucunuza iki yoldan dosyalarınıza yükleyebilirsiniz.

  1. Mikrotik konsolundaki “Files” menüsüne sürükle bırak şeklinde dosyalarınızı yükleyebilirsiniz.
  2. FTP Programı yardımıyla mikrotik sunucunuza dosyaları yükleyebilir.

Continue reading Mikrotik RouterOS version yükseltme (upgrade)

Uygulama 1: Ofisler için Network Paylaşımı(NAT-DHCP-Trafik Limitleme)

Bu uygulamamızda amaçlarımız;

  • Bir ofiste 2 ve daha fazla sayıdaki personele internet erişimi sunmak.(örnek 1000 kullanıcı içinde olabilir)
  • Tüm bilgisayarların ip kayıtlarını tek bir sistemden yönetmek ve izlemek.
  • Kullanıcılara sunacağımız internet bağlantısını kişi veya kullanım ihtiyaçlarına göre limitlemek.

şeklindedir. Amacımıza ulaşabilmek için üzerinde RouterOs çalışan en az 2 adet ethernet kartı olan bir sistem. Bir internet bağlantısı ve 2 ve daha fazla sayıda kullanıcı.

Uygulama bir ofiste, internet cafelerde, evde ve ihtiyaç duyabileceğiniz ufak networklerin tamamında işinize yarayacaktır.

Continue reading Uygulama 1: Ofisler için Network Paylaşımı(NAT-DHCP-Trafik Limitleme)

Mikrotik Yönetim Araçları

Mikrotik kendisini yönetebilmeniz için size birden fazla imkan sunmaktadır. Telnet, SSH, WEB, SERIAL PORT arayüzü ve bir mucize diye niteleyebileceğimiz Winbox! Öncelikle bu yönetim tiplerinden bahsedeceğiz. Ardından adım adım yönetimi yapacağız.

Telnet ve SSH standart uygulamadır ve bu protokoller üzerinde çalışan servis ile erişilerek tüm değişikliklerin CLI yani command line üzerinden yapılmasına olanak tanır. CLI kullanımı çok hızlı ve kolay bir ortamdır. Fakat bu konuda biraz deneyim kazanmış olmanız önerilir. Özellikle Cisco veya benzeri ekipmanların veya Linux sisteminin SSH-telnet tabanlı CLI arayüzlerini kullanmış arkadaşların çok daha esnek olan bu arayüze çok çabuk ısınacaklarını düşünmekteyim.

Continue reading Mikrotik Yönetim Araçları

İlk Mikrotik Konfigurasyonu

İlk kurulum sonrasında yapılacak ilk işlemleri anlattığımız bu dökümanımız biraz önce Mikrotik Kurulumu dökümanındaki adımları tamamlamış ve kurulumu yapmış olduğunuzu kabul etmektedir.

Kurulum sonrasında karşınıza Login: ekranı gelecektir.

Mikrotik CLI

Mikrotik CLI

Kullanıcı adı default olarak “admin” dir. Mikrotik sürekli olarak ana kullanıcıyı admin olarak yaratır. Linux kullanıcıları burada “root” kullanarak hata yapabilirler. Bu noktada dikkatli olmanız önerilir. Aksi halde sürekli olarak hatalı kullanıcı girerek zaman harcamanız muhtemeldir.

İlk kurulumde default şifre boştur. login admin yazarak giriş yapabilirsiniz.
Continue reading İlk Mikrotik Konfigurasyonu

Mikrotik Lisansları

Mikrotik’in routerOS’u 6 seviyeden oluşan bir lisanslama modeline sahiptir. Kısacası kullanım kapsamına göre sizden 45 USD ile 250 USD arasında farklı fiyatlar ödemeniz beklenmektedir.

Level 0-1-3-4-5-6 (evet 2 numaralı lisansı yemişler:))
Continue reading Mikrotik Lisansları

Mikrotik(RouterOS) Kurulumu

Bu makalemizde Mikrotik’in RouterOS’unun kurulumu konusunu işleyeceğiz.

Mikrotik

Kurulum öncesinde kurulacak donanımın seçimi önemlidir. Seçeceğiniz donanımın mikrotik tarafından desteklenen bir donanım olmasına dikkat etmeliyiz.

Desteklenen donanımların listesi için http://wiki.mikrotik.com/wiki/Supported_Hardware adresini izlemeniz önerilir. Sayfa ingilizcedir. Sürekli güncellendiği ve ürünlerin terim olmasından dolayı Türkçe ye çevirmeyi düşünmemekteyiz.

Continue reading Mikrotik(RouterOS) Kurulumu