Uygulama 2: Datacenter için Trafik Limitleme(Qos, Bandwidth Shaping)

Bu uygulamadaki amacımız datacenter veya sistem odamız içerisinde bulunan müşterilerimize veya kendimize ait sunucu veya tek bir sunucu içerisindeki web sitelerinin(IP leri birbirinden bağımsız olmalı) trafiklerini izlemek, limitlemek ve bunlara ait grafikleri yaratarak geçmişe dair kayıt tutmaktır.

Örnek uygulamada X Hosting firmasının sahibi olduğumuzu düşünüyor. Mars Telekom Datacenter’ı bünyesinden hizmet alarak servis sağladığımızı düşünüyoruz. (Mars Telekom’a [...]

Web Proxy ile İçerik Filtreleme ve Erişimleri Kaydetme

Web Proxy, Mikrotik‘in işlevsel özelliklerinden biridir. Reverse Proxy olarak kullanılabilir olması, firewall üzerinden Transparan olarak çalışarak kullanıcılara herhangi bir işlem gerektirmeden trafikleri yönetmesi ve oldukça rahat yönetilebilen içerik filtreleme özellikleri sayesinde ofis ve internet cafelerin kullanımında ciddi rahatlıklar sağlayabilir. Hatta bu konuda Web Server Load Balancing gibi işlemleride aynı uygulamadan yapabilmektesiniz.

Özellikle yeni çıkan Bilişim suçları [...]

Mikrotik Firewall’a Giriş

Mikrotik RouterOS Firewall Nedir?

Firewall cihazımız üzerinden geçen tüm paketleri izleyerek bu paketlere vereceğimiz parametrelere göre işlem yapmak üzere kurgulanmış bir uygulamadır.

Bu uygulama tüm işlemlerini 3 ana tablo altında toplamaktadır.

INPUT: Yani sadece router’ımıza giren paketler.
OUTPUT: Yani sadece router’ımızdan dışarı çıkan paketler.
FORWARD: Router’ımız üzerinden geçerek bir başka ip adresine giden paketler.(routing-nat)

Uygulama 1: Ofisler için Network Paylaşımı(NAT-DHCP-Trafik Limitleme)

Bu uygulamamızda amaçlarımız;

Bir ofiste 2 ve daha fazla sayıdaki personele internet erişimi sunmak.(örnek 1000 kullanıcı içinde olabilir)
Tüm bilgisayarların ip kayıtlarını tek bir sistemden yönetmek ve izlemek.
Kullanıcılara sunacağımız internet bağlantısını kişi veya kullanım ihtiyaçlarına göre limitlemek.

şeklindedir. Amacımıza ulaşabilmek için üzerinde RouterOs çalışan en az 2 adet ethernet kartı olan bir sistem. Bir internet bağlantısı ve 2 [...]

Mikrotik Lisansları

Mikrotik’in routerOS’u 6 seviyeden oluşan bir lisanslama modeline sahiptir. Kısacası kullanım kapsamına göre sizden 45 USD ile 250 USD arasında farklı fiyatlar ödemeniz beklenmektedir.

Level 0-1-3-4-5-6 (evet 2 numaralı lisansı yemişler:))

RouterOs Paketleri ve Kapsamları

RouterOS sağladığı servisleri belirli paketler altında toplamıştır. Bu paketlerin içerisinde yapılacak işlemler hakkında bilgiler bulunur. Ek olarak sunmak istediğiniz servisleri sağlayabilmek için bu paketlerdeki özelliklere ihtiyaç duyacağınızdan paket içeriklerini bilmeniz gerekmektedir.

Mikrotik Nedir?

Mikrotik;

Linux kerneli üzerine geliştirilmiş bir işletim sistemi(routerOS) ve bu sistem üzerinde aşağıdaki özelliklerive uygulamaları kullanmanıza imkan sağlar;